Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z ranných správ Paramahamsa Nithyanandu v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV s prekladom do slovenčiny na Ustream !

sobota 16. júla 2011

Oslava Guru Poornima - Deň osvietenia Guru


Nithyanandam,

15.júla. sa v ašráme v Indii oslavovalo Swamijiho osvietenie, ktoré dosiahol keď mal 22 rokov v roku 2000. Tento rok bol Swamijiho sviatok osvietenia spojený s výročím môjho narodenia a zároveň bol aj spln mesiaca. Táto zhoda náhod bola velmi priaznivá a veľkým skrytým požehnaním. Swamijiho Guru Poornima sa totiz každý rok oslavuje v júli na spln mesiaca, preto je to vždy v iný deň. :)))).

Swamijiho oslava osvietenia bola úžasná. Vo Vancouvri sme sa ako sanga stretli a oslavovali vo veľkom so satvickou večerou a počúvali sme Swamijiho príhovor. Vačšina z nás bola oblečená v bielom a kedže nás Swamiji videl cez video-konferenciu, omylom povedal, že pozdravuje Vancouverský ašrám (každý sa veľmi tešil, lebo jeho slová sú vždy požehnaním a takto nás vlastne požehnal ašrámom vo Vancouvri). 

Tento deň Guru Poornima je jediný deň, kedy Swamiji prijíma dary. Ponuknutím daru svojmu Guru symbolizujeme, že mu ponúkame našu karmu a on ju prijatím toho daru ju za nás prevezme a spáli. Jeden z darov, ktorý dostal bolo, že ho obsypali 33 košmi plnými kvetov. Prikladám  aj fotku ako na neho sypú kvety z koša a ako je ponorený do kvetov. :))

V tento deň sa v ašráme konali ďaľšie rôzne udalosti, ako homas (rituály ohňa), floating ceremony (kúpanie sa v posvätnej vode) ale aj jedna zaujímava ceremónia - jogínska technika na prebudenie kundalíny energie, keď si ľudia dobrovoľne dajú na telo prišit množstvo malých citrónov. Každé vpichnutie ihlou totiž prebudí obranný mechanizmus tela a nepriamo spôsobí, že kundalíni energia sa sama prebudí z koreňovej čakry a vystúpi kanálom sušumna hore telom. Toto si vyskúšali aj Popradčania, počas Vnútorného prebudenia v apríli. Prikladám vám z toho fotku, rovnako ako aj jeden záber ukážkovej levitácie (v pozadí v oranžovom sedí David z Košíc, ktorý sa momentálne zúčastňuje Vnútorného prebudenia).

Zároveň sa po Swamijiho príhovore v tento deň konal aj vedecký experiment o kundalíny prebudení a levitácii v prítomnosti médií a tlače.  Dvaja nezávislí vedci a odborníci na skúmanie mozgu merali aktivitu mozgu pomocou EEG u ľudí, ktorí levitujú, u ľudí ktorí sú začiatočníci v meditácii a levitujú, a ľudí ktorí nemeditujú a levitáciu len predstierajú. Výsledky boli šokujúce, zistilo sa že ľudia ktorí pravidelne meditujú majú po prebudení kundalíni energie vysoko aktívny takmer celý mozog, zatiaľ čo je ich  mozog aj v hlbokom pokojnom vedomí a nespracuváva žiadne vonkajšie myšlienky. Čiže javí sa to ako keby ľudia spali (mozog nespracuváva dáta) ale zároveň je vysoko aktívny (všetky časti mozgu sú aktívne). Toto je stav samadhi, najvyššieho vedomia.  Rovnako títo ľudia zotrvali v tomto stave dlhú dobu, kým sa ich mozog znova vrátil do hladiny beta, kde sa nám hlavou víria myšlienky. U človeka, ktorý je nový v meditácii sa ten prechod z pokojného vedomia do normálneho bdelého stavu s myšlienkami skrátil iba na pár sekúnd. Ľudia, ktorí nemeditujú, neprežívajú takéto stavy vedomia a ich skákanie (predstieranie) levitácie neukazuje žiadne zmeny na ich mozgovej aktivite. 

Ma Vibhooti





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára